tel: +36 30 857 0244     e-mail:

               Főoldal

Bemutatkozom Első lépések Felnőtteknek Gyerekeknek Kapcsolat

 

Módszerek

Hiszem, hogy a (jó) terápia művészet: alkotó, teremtő folyamat. A terapeuta és a kliens közös kreatív munkája. Megpróbáljuk újra működésbe hozni az elakadt rendszert – akár egy emberről, akár családról, akár csoportról legyen szó.

Sokféle terápiás elmélet létezik, sokféle beavatkozás lehetséges. A hatékony közbelépés újra önműködővé, önjáróvá teszi a személyiség belső rendszerét, így elkerülhetővé teszi azt a csapdát, hogy a kliens a segítő (pszichológus) állandó jelenlétét igényelje.

Számomra a legfontosabb, hogy értékítélet mentesen és teljes odafordulással segítsek a hozzám fordulóknak.

Egyéni felnőtt pszichoterápia

Kétszemélyes helyzetben, szemtől-szemben, ülve folyik a beszélgetés. Az ülések heti rendszerességgel, 50 percig tartanak. Az első beszélgetés során eldöntjük, hogy „összeillünk-e”, tudunk-e együtt dolgozni. Meghatározzuk a kereteket és azt, hogy mire fókuszálunk. A kliens a főszereplő – hozott anyagával dolgozunk: azt boncolgatjuk, elemezzük. A terapeuta által elősegített aha-élmények teszik lehetővé a problémák megértését, az önismeret fejlődését, az élet hatékonyabb kormányázását. Kész receptek (sajnos) nincsenek, csak egyéni megoldások vannak!

Játékterápia

A gyermek életkorához alkalmazkodó játékokkal (báb, rajz, mese) belépünk a gyermeki világba, és a problémákat feltárva megoldásokat keresünk, hogy elhárítsuk a fejlődés útjában álló akadályokat. A gyermekterápiával párhuzamosan szülőkonzultáció is folyik. A szülő-gyermek egységét tiszteletben tartom, hiszen csakis a közös kompromisszumokon alapuló megoldások működhetnek.

Négyüléses serdülő terápia (Tavistock Klinika, London)

A kamaszokra jellemző türelmetlenséghez alkalmazkodva,  négy terápiás ülés alatt feltérképezzük a problémakört. Ez alapján közösen kidolgozunk egy modus vivendit*, amely a család és a serdülő számára is elfogadható, és segíti a továbblépést, valamint a fejlődést. Természetesen számítok a szülők aktív közreműködésére, hogy a megoldások mindenkinek élhetők legyenek.

* olyan megoldás, amely a különböző érdekeket próbálja áthidalni v. két ellentétes tényező egymás melletti létezését biztosítja (a. m. megélhetési mód)

Család- és párterápia

A terápia célja a családi hagyományok, sorskönyvek átírása. Megtalálni és jól használni a családi gyökereket, a jó értékeket, amelyekre támaszkodni lehet, és amelyek segítik a továbblépést. Probléma legtöbbször életciklusváltáskor jelenik meg, pl.: az első gyerek születése, iskolába lépés, munkahelyváltás, stb. Az előző periódusra jellemző viselkedésminták állandósulnak, ahelyett, hogy változás történne, és új minták jelennének meg. A régi viselkedésmintákat beazonosítjuk, majd újakat alakítunk ki – így a családi rendszer újra lendületet kap, beindul…

Pszichodráma csoport

J. L. Moréno által kifejlesztett csoportmódszer, melyet itthon Mérei Ferenc honosított meg. A csoport pozitív hatásaira épülő önismereti, személyiségfejlesztő terápia. „Védett” környezetben, cselekvésen-játékon alapuló, gyakorlati orientáltságú módszer. Nem igényel színészi előtanulmányokat, hogy kipróbálja; elég, ha kíváncsi! A titoktartás természetesen minden csoporttagra vonatkozik – tehát nem kell attól tartani, hogy bárki problémája nyilvánosságra kerül. Játékos, bevezető gyakorlatokkal segítjük a feloldódást, hogy a csoporttagok őszintén, nyíltan tudjanak beszélni problémáikról. Hogy ebből miként lesz dráma, játék, az már a terapeuta dolga!

Vezetési tanácsadás

Minden terápia és vezetői munka lényege a változás. A munkahelyi rendszerekről és szervezetekről a családhoz hasonlóan gondolkozom. Bármekkora is egy szervezet, a család működéséről alkotott elméletek alkalmazhatók a felmerülő problémák megoldásához.

A rendszer tehetetlensége, változásképtelensége miatt létrejön a tünet, a probléma, s ennek következtében a kompromisszumkényszer, a pótszerek alkalmazása – erre kell gyógyírt találni. Pl: elveszett a rugalmasság és a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodó képesség, vagy nem eléggé motiváltak a dolgozók, munkájuk kevéssé hatékony, sok a hiányzás, túl hosszú a kávé szünet…

Autogén tréning egyéni/csoportos

Felgyorsult világunkban ingerdömpingben élünk: a minél többet, minél gyorsabban, minél olcsóbban sürgetésében. Stresszben, nyomás alatt, a kívülről ránk nehezedő ingeráradat sodrásában nehéz megtalálni a harmóniát. Ez a technika segíti az elmélyülést, a  nyugalom és az összerendezettség megőrzését. Egyszerű feladatsor, mely segít az ellazulásban, az izomműködés kontrollálásában. A tanulás közben felvetődő érzéseket, gondolatokat együtt értjük meg, így téve teljessé az elsajátítás folyamatát.

„Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmetes vagy tanulságos, önmagunk megismerése a legnagyobb utazás a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás.”

Márai Sándor

Szeretettel várom jelentkezését!

Vissza a lap tetejére