tel: +36 30 857 0244     e-mail:

               Főoldal

Bemutatkozom Felnőtteknek Gyerekeknek Módszerek Kapcsolat

 

Első lépések

„Boldog ember az, akinek van mit tennie,
van miben reménykednie és van kit szeretnie.”
kínai közmondás

 

A terápiára a legnehezebb rászánni magunkat. A lelki élethez, a pszichológiához mindannyian értünk egy kicsit, hasonlóan a hétköznapi orvosláshoz. Könnyen hárítjuk el a segítségkérést azzal a gondolattal, hogy majd én megoldom egyedül! Sokan szégyellnek külső segítséget kérni. A pszichológia ma már sokkal elfogadottabb, mint harminc éve volt, jobban beivódott a mindennapokba. Azt gondolom, nem érdemes megvárni, amíg a probléma túlnő rajtunk!

Első találkozáskor megismerkedünk, „megszondázzuk“ egymást. Mindkettőnknek fontos, hogy bízni tudjunk a másikban. Az első beszélgetés végére szerzett benyomások alapján eldöntjük, működik-e a közös munka.

Gyermekterápiáknál először a szülővel találkozom, hogy feltérképezzem a gyermek fejlődését, eddigi élettörténetét és a probléma kialakulását. A szülőnek is fontos, hogy bízzon a terapeutában, el tudja fogadni meglátásait, észrevételeit.

Már az első alkalommal megtapasztalhatják, hogy nincs teljesítménykényszer, nincs jó vagy rossz válasz. Kikristályosodik, mi a legnyomasztóbb probléma, mire fókuszálunk a terápia során.

Ebben a szakaszban négy ülést ajánlok, amely számomra elegendő a diagnózis felállításához, s így meghatározhatjuk a további munka irányát.

Terápiás formák: egyéni, páros és családi, valamint csoportos formában működnek. Alkalmazkodom a kliensek igényeihez és a problémák jellegéhez.

Egyik forma sem igényel semmilyen előképzettséget vagy tudást a páciens részéről.

A terápia segíthet „jó alkut kötni” sorsunkkal.

Munkámat a Pszichológusok etikai kódexe és a titoktartás szabályai szerint folytatom.